گزگز پا، حسی ناخوشایند است که بسیاری از ما آن را تجربه کردیم. این حس که گاهی با خواب رفتگی یا سوزن سوزن شدن دست و پا شناخته میشود، معمولاً به دلیل فشار بر اعصاب یا کاهش جریان خون ایجاد میشود. اما گزگز شدن پا تنها محدود به این عوامل نیست و گاهی ممکن است بهطور مداوم شما را درگیر کند. از انتخاب کفش نامناسب گرفته تا مشکلات پزشکی، دلایل مختلفی برای این حس آزاردهنده وجود دارد. در این مقاله، همراه آرسی شوز باشید تا علل گزگز پا، راههای درمان و نقش کفش مناسب در کاهش این مشکل را بررسی کنیم.
علت گزگز شدن پا چیست؟
گزگز و بیحسی مکرر دست و پا ممکن است نشانهای از بیماریهای زمینهای، درگیری اعصاب محیطی یا استفاده از کفش نامناسب باشد. این مشکل گاهی با بیحسی یا ضعف عضلانی نیز همراه است. در ابتدا، درمانهای خانگی، تغییر رژیم غذایی کمککننده است. خرید کفش استاندارد با کفی مناسب نیز نقش مهمی در پیشگیری و درمان حس سوزن سوزن شدن پا ایفا میکند. اما اگر گزگز با علائم شدید یا طولانیمدت همراه باشد، مراجعه به پزشک ضروری است تا از عوارض جدیتر جلوگیری شود.
بهترین راهکارهای خانگی برای کاهش گزگز کف پا
گزگز پا، بهویژه از زانو به پایین، میتواند آزاردهنده باشد، اما خوشبختانه با برخی روشهای خانگی ساده میتوان آن را کنترل کرد. این راهکارها به بهبود جریان خون و کاهش فشار بر اعصاب پا کمک میکنند و در کنار انتخاب کفش مناسب، میتوانند گزگز را بهطور مؤثری کاهش دهند. در ادامه، چند روش خانگی مؤثر را معرفی میکنیم:
- استراحت کافی، جهت کاهش فشار روی ناحیه آسیب دیده و جلوگیری از تشدید علائم
- بالا قرار دادن پا در هنگام احساس گزگز شدن که باعث بهتر شدن گردش خون میشود.
- استفاده متناوب از کمپرس گرم و سرد
نکته مهم: از کمپرس گرم برای بهبود گردش خون و شل شدن عضلات استفاده میکنیم در مقابل، کمپرس سرد هم میتواند به کاهش التهاب یا تورم کمک کند. با توجه به نیاز میتوانید حتی از هر دو، با فاصله زمانی متفاوت استفاده کنید.
- اجتناب از مصرف مواد کافئیندار، خصوصا قبل از خواب که باعث تشدید علائم سندرم پای بیقرار میشود.
- ماساژ دادن پاها با کمک روغنهای طبیعی مثل روغن نارگیل، روغن زیتون یا روغن اسطوخدوس که جریان خون را افزایش میدهد و باعث کاهش فشار از نقطه دردناک پا میشود و حس سوزن سوزن شدن را برطرف میکند.
- مدیریت وزن، تغذیه صحیح و مصرف مواد مغزی، باعث کاهش آسیب به ستون فقرات و دفع سموم و محافظت از سیستم عصبی میشود. در افرادی که دچار اضافه وزن هستند، به ستون فقرات و اعصاب پا فشار وارد میشود.
مصرف داروهای گیاهی موثر برای درمان گزگز دست و پا
برخی از داروهای گیاهی مانند موارد زیر برای کاهش و یا حتی رفع گزگز دست و پا از دیرباز مورد توجه بودند.
-
- زردچوبه برای کاهش التهاب و بهبود گردش خون
- بابونه به عنوان آرامبخش طبیعی
- مصرف چای سبز برای بهبود عملکرد اعصاب
- فلفل کائین تحریک گردش خون
درمانهای پزشکی و داروهای موثر برای گزگز پا از زانو به پایین
علت سوزش دائمی کف پا میتواند دلایلی مانند، نوروپاتی محیطی یا بیماریهایی مانند دیابت و حتی آسیبهای نخاعی باشد. در چنین شرایطی امکان مصرف هر نوع قرصی وجود ندارد. باید بر اساس نوع و شدت بیماری و نتیجهگیریهای پزشک از آزمایشات شما دارو مناسب تجویز میشود. در ادامه به برخی از قرصهایی که برای گزگز و بیحسی پاها بسیار مؤثر و رایج هستند، اشاره میکنیم:
-
قرص آهن
گاهی افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار دچار فقر آهن هستند. با انجام آزمایش ساده، میزان آهن بدن خود را چک کنید.
-
گاباپنتین و پرگابالین
این داروها در انتقال پیام عصبی تاثیر دارند و میتوانند برای کاهش درد و گزگز ناشی از آسیب اعصاب تجویز شوند.
-
دلوکستین
این دارو برای کاهش درد نوروپاتیک (درد ناشی از آسیب اعصاب) تجویز میشود.
نقش تغذیه در پیشگیری و درمان گزگز پا چیست؟
تغذیه مناسب و مصرف وعدههای غذایی غنی از ویتامینهای گروه B و مواد معدنی مانند منیزیم و کلسیم میتواند به بهبود عملکرد عصبی و کاهش گزگز پا کمک کند. همچنین، مصرف مقدار کافی آب در طول روز برای حفظ هیدراتاسیون بدن و خوردن روزانه بادام و گردو برای تقویت اعصاب ضروری است.
آیا کمبود ویتامینها میتواند باعث گزگز دست و پا شود؟
هر یک از ویتامینها در عملکرد عضوی از بدن تاثیر دارند، با مشورت پزشک ویتامینهایی که در بهبود کارکرد سیستم عصبی و تقویت عضلات ضروری هستند، دریافت کنید. با این کار میتواند به پیشگیری و درمان گزگز دست و پا کمک کند.
چه تمرینات ورزشی برای کاهش گزگز پا از زانو به پایین مناسب است؟
انجام تمرینات کششی مخصوص پاها و تقویت عضلات پا، به بهبود گردش خون و کاهش فشار روی اعصاب کمک میکند. حرکات کششی مانند خم کردن و کشیدن پاها و تمرینات تقویتی مانند بلند کردن پاشنه پا، خصوصا قبل از خوابیدن میتوانند علائم گزگز را کاهش دهند.
انتخاب کفش مناسب پشتیبان پای شماست
استفاده از کفشها با کفی مناسب و راحت، پشتیبان و حمایتگر خوبی از پای شماست، کفش مناسب باعث کاهش فشار روی عصب پا میشود و استقامت شما در راه رفتن، ایستادن یا حتی دویدن را افزایش میدهد. پس با انتخاب کفش مناسب مراقب پا قلب دوم خود باشید.
کفش راحت و استاندارد باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
-
-
کفی طبی با قابلیت جذب فشار
-
پشتیبانی از قوس کف پا
-
تهویه مناسب
-
اندازه متناسب با پای فرد و سایز کفش در کشورهای مختلف
-
“بهترین تجربه خرید کتونی زنانه در راحتی و سبکی را از کفش آرسی بخواهید.”
جمعبندی
تجربه روزمره ثابت کرده که رایجترین علت گزگز شدن پا، استفاده از کفش نامناسب است، با انتخاب هوشمندانه کفش، برای موقعیتهای مختلف میتوانیم به راحتی تمام طول روز خود را سپری کنیم و در انتهای شب خواب راحتی را تجربه کنیم.